Úspěšně přidáno do košíku.
×

Šéfkuchař Jan Horký vařil pro prezidenty i prince. Jejich menu nabídne návštěvníkům na Táborského festivalu vína

Jan Horký vařil pro prezidenty i prince. Jejich menu uvaří návštěvníkům na Táborského festivalu vína

Šéf Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR Jan Horký působí aktuálně v restauraci Goldie Hotelu Nautilus v Táboře. Budějovický rodák a absolvent školy Paula Bocuse ve Francii, který vařil pro prezidenty tuzemské i zahraniční i slavné osobnosti v prestižních restauracích, se nyní intenzivně připravuje na světovou soutěž Global Chef Challenge v Dubaji. Skvělou rozcvičkou pro něj budou akce 14. ročníku Táborského festivalu vína, kultury a jídla. Jeho umění budou moci zažít návštěvníci akcí Zvěřina v moderní úpravě & vína (6.4.), Tradiční autentické pokrmy francouzské kuchyně (13.4.) a Prezidentské menu Jana Horkého (22.4.)

Více o špičkovém kuchaři, hokejistovi, vášnivém rybáři a milovníku aut BMW prozradí následující rozhovor.


Doba je teď tísnívá a určitě lidi potěší něco pozitivního. Co vám udělalo v poslední době radost? 

Moje rodina, která je zdravá, mi dělá radost každý den.

Jak se stalo, že jste se objevil v Hotelu Nautilus, kde jste vystřídal svého kolegu z reprezentačního týmu Martina Svatka? 

Byla to jedna z několika nabídek v jednu dobu. A já se rozhodnul pro tuto variantu.

Prozraďte, jakým směrem se bude nyní kuchyně hotelu ubírat, co byste rád návštěvníkům nabídl? 

Určitě se chci zaměřit na české pokrmy a suroviny. Ale prezentovat je tak, aby se nad jídlem zamysleli a pochopili filozofii. Každé mé jídlo má příběh “prase si zlomilo nohu, holub na náměstí atd…“.

Na co se mohou festivaloví návštěvníci těšit na vašich akcích? 

Mám nachystané gastronomické perličky a zajímavé hosty.

Táborský festival vína nabídne návštěvníkům akci Prezidentské menu Jana Horkého. Pro jaké prezidenty jste vařil a jací jsou strávníci? Pro jaké další osobnosti jste vařil? 

Procestoval jsem svět a působil v hotelech Hyatt Hong Kong, Lallit Dillí, Pan Pacifik Singapore. Vařil jsem v budově OSN atd. Zatím jsem vařil pro známe osobnosti, které zavítaly do restaurace , kde jsem pracoval. A někteří lidé si mě vybrali. Byli mezi nimi prezident Barack Obama, Václav Klaus, Miloš Zeman a spousty sportovních hvězd, zpěváci a zpěvačky, ale i princ Philip a španělská princezna. Co se pokrmů týče, tady je toho opravdu spousta. Pro některé vaříte dle protokolu a jiní to zase nechají na vás. Je to opravdu hodně různé.


Jak vnímáte gastronomii a její vývoj? Co říkáte na poměrně silnou konkurenci kolegů z "nároďáku" i mimo něj v Táboře?   

Momentálně je to taková divná doba. Otevírají se nové podniky a přitom není kvalifikovaný personál. Netuším, kam to bude směřovat. Myslím , že bude větší luxus si zajít do dobré restaurace, kde bude kvalifikovaný personál. Nejde si říct:  "teď si něco otevřu a jsem nejlepší". Když udržíte vysokou kvalitu delší dobu, pak jste teprve nejlepší.

Bavíme se o vysoké gastronomii, ale co když zabředneme do jídelen a bufetů. Zajdete tam občas "zhřešit", nebo čím hřešíte a co rád jíte vy? 

Jsou situace, kdy se člověk potřebuje pouze zasytit. A tehdy zajdu do jídelny, anebo zhřeším. Jinak rád "hřeším" třeba gothajem s cibulí, pečeným kolenem, ptáčkem s rýží.

Vaříte i doma, nebo to necháte na jiných? Co třeba rád a naopak bytostně nerad vaříte a proč.

Kdykoliv to jde, tak doma vařím, nebo něco chystám pro rodinu. Je to okamžik , kdy se všichni sejdeme. Zapomeneme na starosti a bavíme se o jídle a máme myšlenky pouze na jídlo. A vlastně v tu chvíli, když je to dobré, tak je jedno, co konkrétně je pokrmem. Nemám ale rád rýžový nákyp.

Co když zavřete oči a přenesete se do dětství, jaký první pokrm se vám vybaví a proč? 

Někdy to zní už jako klišé a říká to asi každý, ale já si vzpomenu na letní prázdniny u babičky, na pečené vepřové maso a borůvkový koláč.

V rámci Táborského festivalu vína máte mnoho degustací. Na kterou akci festivalu se těšíte, máte vůbec šanci zajít jen tak na víno či večeři?

Můj čas je naplánován doslova na minuty. Do toho chystáme nové menu v restauraci a přiznám se, že čas někam zajít mít bohužel nebudu.

Předpokládám, že jako budějický rodák a hokejista fandíte Motoru, nebo se vaše orientace se změnou místa působení změnila? Máte čas si vůbec ještě zahrát?  

Ne ne, jsem srdcem Budějčák, tak fandím Motoru :) A hraji hokej momentálně za Planou, takový sranda hokej.

Jakou pěknou rybu jste coby rybář chytil naposledy a co je vaším snem si chytit či kde si zachytat. 

Druhým domovem je Slovinsko, kam jezdím několikrát během roku chytat ryby na Soču. Tam je to zatím to mé vysněné. Chytal jsem i na moři plachetníky. Ale nic se nevyrovná tomu chytit pstruha na naší Teplé Vltavě nebo na Soče.

Co vás tento rok čeká v gastronomii většího, čeho se zúčastníte? 

Tento rok konečně po všech odkladech jedu do Abu Dhabi na finále Global Chefs Challenge , kde jsem mezi 20 vybranými kuchaři z celého světa. Toto je asi zatím můj největší úspěch. Poté na podzim jedeme s nároďkem do Lucemburska na světový pohár. Pak do Francie na International Catering Cup.


David Peltán, PR Táborského festivalu vína