Úspěšně přidáno do košíku.
×

Prvorepubliková galavečeře

Pátek 27. 3. 19:00
Restaurace Goldie hotelu Nautilus zobrazit na mapě

Když se řekne prvorepubliková kuchyně, asi si každý tipne, že se vařilo skromně, že kuchařky používaly takové suroviny, které si vypěstovaly na zahrádce nebo odchovaly v chlívku. Jedly se např. zelná polévka, zelňáky, staročeské kyselo, bramborové placky, šunkofleky, lepenice, knedlíky s vajíčkem nebo nudle s mákem či pečená jablka. Borůvková nebo chlebová polévka už jsou hodně retro. Často se servíroval zeleninový puding, kam se přidával mozeček nebo játra a mléko.

Tehdejší gastronomie čerpala z rakousko-uherské tradice i z regionální kuchyně republikových oblastí, např. Moravy či Slezska. Ve vyšší společnosti se běžně využívaly suroviny, které dnes „objevujeme“: losos, chřest, lanýže, artyčoky, parmezán, slanečci či sardele.

Menu připraví táborská kuchařská celebrita Martin Svatek. Snoubení obstarají rakouská vína, která představí sommelier Jakub Král. „Mám nejradši podunajské oblasti, ale nejvíc Wachau. Dunaj to tam temperuje a je tam unikátní složení půdy.“

Vína od Krále

Martin Svatek

šéfkuchař

Jakub Král

sommelier